Mellplasztika TB támogatással – Hogyan és hol lehetséges?

Sokan azt hiszik, nem lehet plasztikai, különösen mellplasztikai műtétekre TB támogatást igényelni. Ennek az egyik oka, hogy a plasztikai műtétek általában rekreációs, szépészeti műtétekként vannak elkönyvelve, habár nem mindig ez a cél. A kétkedők és a segítségre szoruló páciensek nevében utánajártunk, és biztosan állítjuk, hogy az OEP (Országos Egészségügyi Pénztár) segítséget nyújt a mellplasztikai műtét teljes vagy részleges finanszírozásához bizonyos esetekben. Igaz, hogy a támogatás megigényléséhez több mindennek kell megfelelni, ettől függetlenül korántsem lehetetlen, hogy valamilyen társadalombiztosítási támogatásra tegyünk szert. Ebben a cikkben összeszedtük a 2021-re vonatkozó szabályokat a támogatás igénylésével kapcsolatban. Továbbá az ezzel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre is választ adunk.

Milyen esetekben fedezi a TB a mellplasztikát?

Fontos tudni, hogy milyen esetekben fedezi a TB a mellplasztikai műtéteket. Ahhoz, hogy TB támogatással lehessen mellplasztikán igényelni, speciális műtétről kell, hogy szó legyen, aminek két fajtája van.

  1. Az első esetben funkcionális eredetű probléma korrigálásáról van szó. Ekkor sor kerülhet például a mell tejcsatornáinak helyreállítására, azok rendeltetésszerű működésének visszaállítására.
  2. A második eset akkor állja meg a helyét, ha a műtétre azért van szükség, mert nélküle az egészségünket veszélyeztetnénk. Ekkor mind a fizikai, mind a mentális problémák kezelése miatt fellépő műtétről is lehet szó.

Egyértelműen az állam nem kíván rekreációs célból történő műtéteket finanszírozni, csak olyan beavatkozásokat támogat, melyek komolyan megalapozottak. Azt, hogy igényelhető-e a támogatás, az orvos fogja megállapítani. Az igénylésre egy háziorvosi beutalóra és egy nyomtatvány kitöltésére van szükség. plasztikai sebészet mellplasztika

Milyen fajta mellplasztikai beavatkozások jöhetnek szóba?

A legtöbbet feltett kérdés, hogy mégis milyen típusú műtéteket fedez pontosan a TB. A leggyakoribb műtét, melyre nagy valószínűséggel támogatást kaphat, a mellkisebbítő műtét. Túlságosan nagy keblek esetén ugyanis gyakori a hátfájás, illetve akár gerincferdüléshez is vezethet. Ez mindenképpen olyan egészségügyi kockázatot jelent, amit műtéttel meg lehet oldani, és éppen ezért támogatja az OEP. Ehhez igen szigorú szabályok tartoznak. Az egyik, hogy csak abban az esetben végezhető mellkisebbítő műtét, ha a mellekben lévő többlet egyesével meghaladja a teljes testtömeg 0,5 %-át. Továbbá akkor is érdemes támogatást igényelni, ha a mellek fejlődési rendellenesség miatt szorulnak átalakításra. Ez ugyanis okozhat önértékelési zavarokat, így a műtét megoldás lehet a mentális problémák megoldására. Ha baleset során rongálódott meg a mell vagy égési sérülés miatt kerül sor a rekonstrukcióra, akkor szintén van lehetőség támogatás igénylésére. Ekkor ugyanis a kezeletlenül hagyott állapot további egészségügyi problémák kialakulásához vezethet.  Végül pedig akkor is választhatja a TB által finanszírozott műtétet, ha a mellek helyreállításához daganat eltávolítása miatt van szükség.

Ha ezektől eltérő beavatkozásról van szó, akkor sajonos nem igényelhet TB támogatást. Így az OEP nem fedezi a mellfelvarrást vagy a mellnagyobbítást. Még akkor sem, ha a változás terhesség vagy hirtelen fogyás miatt következett be. A jelenlegi szabályzat úgy szól, hogy aki nem gyógyító célból kíván mellplasztikai műtéten átesni, annak az OEP nem járul hozzá, se részlegesen se teljesen a finanszírozáshoz.

Van-e magánklinikán lehetőség TB támogatásra?

Nincs lehetőség TB támogatást vagy teljes finanszírozást igényelni a mellplasztikához magánklinikán. A támogatás csak állami intézményekben lehetséges, ahol viszont nem biztos, hogy tökéletesek lesznek a körülmények. Tudunk ajánlani olyan budapesti mellplasztika magánklinikát, ahol profi ellátásban lesz része, ahol minden apró részletre figyelnek az orvosok és ápolók. Olvasson utána az értékeléseinknek és győződjön meg saját szemével az ajánlott klinikákon elért eredményekről.  Ha régóta fontolgatja a mellplasztikai műtétet, biztosíthatjuk, hogy ajánlott klinikáink szolgáltatásai megéri a pénzt.  A műtét bár költséges, részletfizetéssel vagy személyi hitellel is megoldható, valamint olyan eredményeket produkál, melyek megérik a befektetést.