Mennyire fáj a fülplasztika – Mire számíthatunk?

A fülek mérete, azoknak a fej síkjával bezárt szöge jelentősen befolyásolja az arc megjelenését. Az elálló fülek gyermekkorban gyakran adnak okot csúfolódásra, felnőttként pedig rányomhatják a bélyegüket a magabiztosságra. Sokan érdeklődnek arról, hogy a fülplasztika mennyire fáj, és mekkora beavatkozásról van szó esetében.

fülplasztika mennyire fáj

Már gyermekkorban elvégezhető?

Az elálló fülek, a túl nagyra nőtt fülcimpák korrigálása gyakori plasztikai beavatkozásnak számít, mely rutin eljárás keretein belül elvégezhető. A fülek megjelenése ilyen módon természetessé varázsolható, s így azok harmonizálnak majd az arc egyéb elemeivel. Sok más plasztikai beavatkozással ellenben a fülplasztika már gyermekkorban is elvégezhető. A tapasztalatok azt mutatják, hogy hat éves kor után érdemes ezzel a problémával szakemberhez fordulni. Ha azonban sokáig nem történik meg a fülplasztika, akkor felnőttként sincs soha késő mellette dönteni. Érdemes tudni azonban, hogy mivel a gyermekek fülporca rugalmasabb, ezért ilyenkor az eredmény is látványosabb, a felépülési idő pedig rövidebb, mint felnőttként.

 

A fülplasztika mennyire fáj?

A műtét helyi érzéstelenítésben történik, de igény szerint akár altatással is kérhető. Az alkalmazott érzéstelenítésnek köszönhetően akkor sem érezhető fájdalom, ha elkerülnéd az altatást. A beavatkozás általában 1-1,5 órát vesz igénybe, s néhány órás megfigyelés után már haza is lehet menni. Ez tökéletesen mutatja, hogy a fülplasztika tulajdonképpen egy kicsi műtét, mely teljesen rutinszerűen végezhető. Bár szivárgó vérzésre számítani lehet, de a felhelyezett kompressziós kötés minimalizálja ennek mértékét, és egyúttal a lágyrészek illeszkedését is előmozdítja.

 

Hogyan zajlik a fülplasztika?

Az ambuláns beavatkozás során az előre egyeztetettek szerint a sebész eltávolítja a fül porcos vázából a szükséges mennyiséget. Tulajdonképpen annyi porc kerül eltávolításra a babérlevél formájú bemetszésen keresztül, hogy ha a két porcszélt újra egyesíti a szakember, akkor a fül a fej formájához képest a megfelelő méretű legyen, és a kívánt szöget zárja be. Az ideális szög általában 10-15 fok. Természetesen a fülcimpák mérete is kisebbíthető egyúttal, elérve ezzel azt, hogy a fülek harmóniába kerüljenek az arcvonásokkal.

 

Mire számíthatsz a felépülés időszakában?

Az esetlegesen jelentkező fájdalmak fájdalomcsillapítóval kitűnően elmulaszthatóak. Az érintettek gyakran érdeklődnek arról, hogy a fülplasztika mennyire fáj a műtét utáni időszakban. A gyógyulási folyamat a szakember által javasoltak betartásával jelentősen lerövidíthető, komoly fájdalmakra pedig biztosan nem kell számítani. Mindössze néhány napig válhat szükségessé a fájdalomcsillapítás, de hat-nyolc héten keresztül még a megfelelő fülpánt viselése ajánlott alváshoz. Az első héten kerülendő a sportolás és a fizikailag megerőltető tevékenység. Speciális kenőcsök használatával az előnyös hegesedés elősegíthető.

 

Milyen előnyei vannak a fülplasztikának?

A fül különféle elváltozásai rendszerint annak funkcióját nem érintik. A fülplasztika mellett döntők tehát kizárólag esztétikai okok miatt választják a beavatkozást. A gyermekkori csúfolódások, vagy a később megélt önbizalomhiányos állapotok jelentős hatással lehetnek az életminőségre. Nem véletlen, hogy a túl nagy, vagy elálló fülekkel rendelkezők közül ma már egyre többen választják a plasztikai sebészet által kínált lehetőségeket.

 

S hogy melyik klinika mellett érdemes letenni a voksot? A megbízhatóság és a szakember felé támasztott személyes szimpátia nélkülözhetetlenek. Mivel a fülplasztika egyszerű eljárásnak bizonyul, ezért a beavatkozás költségei sem túl magasak. Az árakon túli tényezők tehát rendszerint fontosabb érveknek számítanak egyik klinika mellett vagy ellen. Soha nincs késő elvégeztetni a műtétet, a korszerű fájdalomcsillapításnak hála pedig nem kérdés többé, hogy a fülplasztika mennyire fáj.