Fogászati korona típusok: cél a sérült fog egészségvédelme

Az évek múlása még a szájhigiéniára való fokozott odafigyelés esetén is hatással lehet a fogak állapotára. Megváltozhat azok színe, szuvasodás jelentkezhet, de mélyebben gyökerező problémák is felüthetik fejüket. A fogszuvasodás vagy a fogak sérülése gyakran nem orvosolható egyszerű fogtöméssel. Ilyenkor kerülhet szóba a fogászati korona alkalmazása, mely többféle anyagból készülhet. A fogászati korona típusok között minden páciens egyéni adottságaihoz megtalálható a megfelelő.

fogászati korona típusok

Esztétikum és egészségvédelem egyben

A fogászati koronák kiválóan alkalmasak arra, hogy segítségükkel esztétikus végeredményt kapjunk, mely a fogsor többi eleméhez is tökéletesen passzol. Ugyanakkor nem mehetünk el a tény mellett, hogy a fogászati korona típusok a fog egészségének védelmét is szolgálják. A sérült fogak így megtarthatóak, a tökéletesen záró fogkoronának köszönhetően pedig a további szuvasodás, a kórokozók elszaporodása az érintett területen megállítható.

 

Fémkoronák kiváló ellenálló képességgel

A fémkoronák rendszerint arany ötvözetből, vagy olyan nemesfém ötvözetekből készülnek, mint a króm vagy a nikkel. Alapját tehát egy fém váz adja, amire rákerül legtöbbször a porcelán vagy a kerámia réteg. A tapasztalatok azt mutatják, hogy esetükben csak kevés foganyagot kell eltávolítani csiszolással. Mivel fém az alap, ezért kiválóan terhelhető a fémkorona és tartóssága sem hagy kívánnivalót maga után. Ugyan fémes szín megjelenhet az íny szélénél, ezért elsősorban olyan helyre javasolt a fémkoronát választani, ahol kevésbé látszik. Kifejezetten ritkán fordul elő esetében, hogy eltörne, ezért tartósság terén biztosan viszi a pálmát.

 

Fémkerámia koronák esztétikus megjelenéssel

A fogászati korona típusok egyik kedvelt fajtája a fémkerámia alapanyagból készült. Itt a porcelán borításnak hála az eredeti fogak színével azonos árnyalat valósítható meg. Mivel a porcelán sérülékenyebb, így a használat során egy-egy darab lepattanásának kockázatával számolni kell. A fém rész miatt a szürkés vonal megjelenése esetében sem kerülhető el, így olyanok számára, akiknek visszahúzott az ínyük, más típus használata javasolt.

 

Műanyag koronák ideiglenes jelleggel

A műanyag koronák elsősorban ideiglenes megoldásként szoktak szóba jönni, hiszen rendkívül olcsóak. A koronakészítés folyamata során a saját fogakat lecsiszolja a szakember, így a végleges korona elkészültéig mindenképpen valamilyen fedő megoldásra van szükség. A műanyag korona megfelelő védelmet biztosíthat a csiszolt fogak számára a meleggel, a hideggel szemben, és azt is megakadályozza, hogy a rágás során a fogcsonk elmozduljon.

 

Teljes kerámia korona a természetesség jegyében

Ha fogpótlásról van szó, akkor a legtöbben a teljes természetességre törekszenek. Ha szeretnénk elkerülni a fémes csík megjelenését, a fémallergiát és a természetellenes színt, akkor a teljes kerámia korona lehet az ideális választás. Bár a szembenálló fogakat némileg gyorsabban koptatja, mint a fémmel ötvözött fogászati korona típusok, de még így is nagy népszerűségnek örvendenek ezek a fajták.

 

Cirkónium-oxid vázas koronák: korszerű és igényes megoldás

A fogászati korona típusok királyának kétségkívül a cirkónium-oxid vázas koronák számítanak. Egyáltalán nem tartalmaznak fémet, így az ínyszélek sem szenvedik el az egyébként megjelenő szürkés szín megjelenését. Akár egy teljes fogsor készítéséhez is ideálisnak bizonyul az alapanyag, kifejezetten erős korona készíthető felhasználásával. Ugyan a fogtechnikus tevékenysége némileg több időt igényel, mint más fogászati korona típusok esetében, de a természetes hatás, a maximális megbízhatóság, terhelhetőség és időtálló minőség miatt megéri mellette dönteni.

 

Koronaválasztás során elsődleges cél az esztétikum és a kényelmes viselhetőség, így az árak tükrében is érdemes ezeket fókuszba helyezni.